Israël

Dinsdag, 22 Januari 2019 20:48

Klik voor ware grootte
Verkiezingen voor de Knesset
Twee actuele zaken:
Momenteel zijn er in en om Israël een paar belangrijke zaken gaande. Niet alleen voor Israël maar ook voor heel de wereld.

Het gaat om:

 1. Verkiezingen voor de Knesset
 2. De oorlog met Iran

1. VERKIEZINGEN

Israël is een democratisch land. Het enige in het Midden-Oosten. De verkiezingsstrijd wordt intensief en vaak nogal fel gevoerd. 
Het gaat om de verkiezingen van de 9e april om 120 zetels voor de 21e Knesset (’Tweede Kamer’ in ons land).  
Om u wat meer inzicht in de partijen te geven krijgt u nu een beknopt overzicht van de partijen in de huidige Knesset op grond van de uitslag 
van de verkiezingen van 2015:

Partij Zetels Toelichting of commentaar

 1. Partij Likoed, 30 zetels. De partij van premier Netanyahu.
 2. Partij Zionistischs Unie, 24 zetels. Vroegere Arbeiderspartij, die samen met andere partijen een poging deden Netanyahu weg te krijgen
 3. Partij Joint List, 13 zetels. Een aantal Arabische partijen samen
 4. Partij Yesh Atid, 11 zetels. Er is Hoop. In 2012 door Jaïr Lapid opgericht
 5. Partij Kulanu, 10 zetels
 6. Partij Joods Tehuis, zetels. Partij van of voor de ‘Russen’. Beter gezegd ‘de golf van Russische Joden in Israël
 7. Partij Shas, zetels. Partij van Orthodoxe Joden
 8. Partij Yesrael Beiteinu, zetels. Israël ons Tehuis.
 9. Partij United Thora Judaïsm, zetels. Orthodox
 10. Partij Meretz, zetels. Nogal linkse, seculiere partij

Enkele opmerkingen:

Het van groot belang dat Israël na de verkiezingen een regering kiest van mensen die de God van Israël vrezen en Zijn Thora gehoorzamen. Want de (Bijbelse) geschiedenis bewijst dat in dat geval de HEERE, de God van Israël klaar staat Zijn volk te beschermen en te helpen. Maar God zal Zijn volk nooit in de steek laten of laten vallen.

2.  Iran

Iran is het oude Perzië, In de Bijbel wordt dit land Elam genoemd. 
In Jeremia 49:34-39 staat een profetie over Elam (Iran) die best wel eens vervuld zou kunnen worden mocht het inderdaad tot een oorlog komen.
Iran wordt geleid door fanatieke Shiïtische Moslims die ayatollahs worden genoemd. Het is een religieuze islamitische dictatuur waar de bevolking van Iran niet veel van moet hebben.
Rusland is de grote bondgenoot van de regering van Iran en voorziet hen van het meest moderne wapentuig. Met vreest dat de ayatollahs ook over atoomwapens beschikken. 
In elk geval is de terreurbeweging Hezbollah de vooruitgeschoven troepenmacht van Iran. Bewapend en geleid door Teheran.Door de olie hebben de ayatollahs geld genoeg.
Het felle haat tegen Israël. Maar de VS met president Trump staat achter Israël. Weer staan Rusland de VS tegenover elkaar.

Iran heeft een groot deel van Syrië in z’n macht. Die zwaar bewapende troepen van Iran en de voortdurende dreigende taal van de ayatollahs dat ze Israël willen vernietigen zorgen voor veel onrust in Israël. 
De oorlog tussen Israël en Iran is in feite al begonnen maar wordt momenteel alleen nog in Syrië gestreden. 
Regelmatig valt de Israëlische luchtmacht  stellingen van Iran in Syrië aan. Maar niet in Iran zelf. In Israël spreekt men hardop over de mogelijkheid dat Israël preventief Iran aanvalt. Veel waarnemers en deskundigen zeggen dat een oorlog onvermijdelijk is. 
Rusland bewapent Iran en de VS staat achter Israël. 
Staan we de aan de vooravond van WO III??

Moge de HEERE niet alleen Israël en de bevolking van Iran beschermen, maar ook ons. Ook premier Netanyahu heeft veel wijsheid nodig. Hij is premier en ook minister van defensie. 
De wereld staat op een gevaarlijk moment in de geschiedenis.
Onze gebeden spelen daarin een grote rol.

Shalom

JvB