Home Artikelen Antisemitisme De zondebok en internationale dwaasheden

De zondebok en internationale dwaasheden

Een vrouw tijdens een Anti Israel Rally in London tijdens de Gaza oorlog. Foto hurryupharry.org/2009/01/10/from-todays-anti-israel-march/ Klik voor ware grootte
Een vrouw tijdens een Anti Israel Rally in London tijdens de Gaza oorlog. Foto hurryupharry.org/2009/01/10/from-todays-anti-israel-march/

Het is al eeuwen een internationaal, maar kwalijk gebruik de Joden de schuld te geven van allerlei narigheid en problemen. Vaak als een soort rookgordijn om eigen problemen, fouten of onmacht te verbergen.

Als er in de Middeleeuwen pest uitbrak, bronnen vergiftigd waren of een kind werd vermist, werden de Joden al snel als schuldigen aangewezen. Bloedige pogroms en vervolgingen waren het tragische gevolg. De Joden werden als zondebok gebruikt om eigen falen te verhullen.

Einde 19e eeuw kregen de Joden de schuld van het onderdrukkende kapitalisme.

Een paar decennia later werden de Joden schuldig verklaard aan het communisme.

Geen kwaad in de wereld, of de Joden kregen de schuld.

Een makkelijke zondebok. In Duitsland riepen de Nazi's : "Die Juden sind unser Unglück". Zogenaamde Christenen deden dar nog een schepje bovenop door keihard op te merken: "Ze hebben immers Christus gekruisigd".

Tegenwoordig zegt men het laatste iets anders maar even venijnig: "De Joden moeten eerst Christus maar eens aannemen".

Na 1948 werd Israël als schuldige aan het leed van de Palestijnse vluchtelingen aangewezen. Nu is Israël, met name de Israëlische dorpen en steden op de Westbank, de oorzaak van de explosieve situatie in het Midden Oosten. Er dreigen inderdaad grote gevaren. Het gevaar dat de kankercellen van het Moslim zelfmoordterrorisme zich over de (westelijke) wereld gaat verspreiden. Het gevaar dat een vijfde of zesde oorlog rond Israël niet meer in de hand te houden is. Het gevaar dat men vreest als Israël de atoomfabrieken van Iran onklaar gaat maken. Die gevaren worden op Israël afgeschoven. Daar gaat het zogenaamde vredesproces ook om. Ook hier wijst de vinger weer naar Israël. Die vinger wordt vergezeld met heel wat dwaasheden, die bij politiek correcte taal zijn gaan horen. Taal die helaas nu ook door onze minster Verhagen wordt gebezigd. Ik noem er een paar:

 • Men zegt: "Als Israël maar tot overeenstemming zou komen met de Palestijnen, dan komt er vrede".
  Men denkt er niet aan dat als Israël toegeeft aan de eisen van de Palestijnen (vluchtelingen terug; Oost Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse staat; alle Joden uit 'hun' land, uit Judea en Samaria) dit het einde van de staat Israël betekent. Wat inderdaad de bedoeling, niet alleen van Hamas, maar ook van Abbas en de zijnen is.
 • Als Israël er maar voor zorgt dat er een Palestijnse staat komt, dan zal dat een grote stap zijn naar vrede in het Midden Oosten.
  Men sluit bewust de ogen dat die Palestijnse staat niets te maken heeft met de vele andere problemen en spanningen bijvoorbeeld in Iran en Irak in die regio. Iran zal hesu niet ophouden met het werken aan de attombom en de zelfmoordaanslagen in Irak zullen niet ophouden als er een Palestijnse staat is.Syrië zal niet ophouden de invloed in Libanon te vergroten. Hamas en Hezbollah zullen niet ophouden Israël te blijvenbedreigen en bestoken. Ook voor het feit dat het de Palestijnen zelf zijn die alle voorstellen van Israël, bijvoorbeeld van Barak en Olmert, heeft afgewezen.
 • De nederzettingen zouden een bedreiging zijn voor de wereldvrede. De bouw rond en in de nederzettingen moet totaal worden gestopt.
  Het schijnt dat de bouw van een speelzaal voor de peuters in Silo een groter gevaar is voor de wereldvrede dan bijvoorbeeld de bouw van raketinstallaties en de verrijking van uranium in Iran.
 • En dan de Gazaoorlog. Wat een vreugde was die oorlog voor internationale organisaties voor de mensenrechten, voor de VN, voor regeringsleiders die een puntje wilden scoren, voor schijnheilige zeurpieten uit kerken. Ze kregen weer een kans om Israël zwart te maken. Gretig slikten ze allerlei Hamas-leugens en spuugden die weer uit in 'verklaringen', 'rapporten' en onderzoekingen. Ze klaagden met treurige stem over de 'misdaden van de Israëli's', over mensenrechten, over 'misdaden tegen de menselijkheid', over genocide enz. Ze vonden zelfs nieuwe uitdrukkingen, zoals 'buitensporig geweld' uit om hun antizionisme te kunnen verkondigen. Delegaties, onderzoekscommissies, en ministers besteedden heel wat tijd en geld om hun medelijden met die arme Palestijnen en tegelijk hun plekje in de internationale anti-Israël jetset te verstevigen. Zet hier eens tegenover de opmerking van kolonel Richard Kemp die hij de 18e juni maakte tijdens een conferentie in Jeruzalem. Kemp is de voormalige commandant van de Engelse troepen in Afghanistan. Hij legde uit dat het Israëlische leger de burgers in Gaza (en dus ook de Hamas-terroristen) vier uren voor een aanval had gewaarschuwd. Dat er 900.000 pamfletten boven Gaza waren uitgestrooid om de mensen te waarschuwen weg te blijven van huizen waar de Hamas wapens of strijders had. Er waren 30.000 waarchuwende telefoontjes gedaan en veel helicopteraanvallen zijn door het IDF afgeblazen omdat er gevaar leek te zijn dat er burgerslachtoffers zouden vallen. Kemp concludeerde: "Het Israëlische leger heeft meer gedaan om de rechten van de burgers in oorlogsgebied veilig te stellen, dan enig ander leger in de geschiedenis van de oorlog."
 • Als de vredebesprekingen vastlopen wordt Israël aangewezen om meer concessies te doen. Dus Israël betaalt want de zondebok is schuldig. Per (antisemitische) definitie.

Ach, er zijn zoveel wereldproblemen. De recessie, de klimaatcrisis,, honger, dreigende pandemieën, het groeit de wereldleiders boven het hoofd. Dus de beproefde afleidingsmanoeuvre wordt weer aangewend: Geef de Joden, in dit geval Israël, de schuld. Dan slikt de wereld elke leugen, hoe dwaas en hoe doorzichtig ook. Inmiddels zullen die wereldproblemen als een oordeel over de wereld komen. Tenzij...tenzij er berouw en bekering komt. Te beginnen bij ons, bij de kerken. Anders loopt dit uit op wereldwijde catastrofes en ten slotte op eindtijdrampen.

5 Reactie(s)

 
 
Shalom Jan.
Bedankt voor dit goede stuk van je,elke keer doet het mij weer goed om iets van jou te lezen.
Nu is er weer iets geks aan de hand in Christelijk Nederland ,en dat heeft m.i. ook te maken met onze houding t.o. Israel en het joodse volk.
Al jaren ben ik geabonneerd op Licht des Levens van Ds H.Koekkoek,ik ken hem dus vrij goed van vroeger(maranat ha conferenties).
Nu kreeg ik het verzoek zijn nieuwe boek aan te schaffen over de Islam , Zijn artikelen nu staan m.i. haaks op de vroegere artikelen met betrekking wie allah is ,Nu is het allah en JHWH hetzelfde,dat kan toch niet ,dit komt op mij over als een soort verraad t.o. Israel.

Ook ontving ik een artikel van Br.Ben Kok Messias belijdend Pastor.,en die neemt stelling tegen hem.

Deze zaken zijn niet goed voor hen die zich open willen stellen t.o.v. Israel en het joodse volk.

Gaarne jouw mening hierover.
Begrijp mij goed Jan ,het is niet mijn bedoeling om ook maar iets lelijks te zeggen over beide brs.
Maar ik ken brs en zrs die hierdoor weer verontrust raken.

Met een hartelijk shalom en ZIJN ZEGEN .

Lou Sandifort.
Beste apcsandifort,

Vele jaren geleden, toen wij nog in Alphen a.d. Rijn woonden, kwamen we ook bij ds. Koekkoek in de kerk. We waren blij met zijn goede, duidelijke prediking. Van ds. Henk Schouten van het Zoeklicht vernam ik een paar dagen geleden hetzelfde verontrustende feit dat u in uw bericht vermeldt. Het kan niet zo zijn dat deze afgod van de Isam dezelfde is als de God van Abraham, Izak en Jakob, de Vader van de Here Jezus Messias. Hij heeft 1,2 miljard mensen opgezet tegen Israël, Gods volk en tegen bijbelgetrouwe Christenen. In zijn naam, in de naam van Allah, worden dagelijks gruwelijkheden bedreven. Wat de bestrijding van wat blijkbaar de visie van ds. Koekkoek in dit verband is, ben ik het ghelemaal eens met wat ds. Ben Kok hierover heeft geschreven. Het is echter mogelijk dat we ds. Koekkoek niet helemaal begrijpen. Het kan misschien een 'slip of the pen' zijn. Dat hoop ik. Want dikwijls geeft ds. Koekkoek heel bijbelse en interessante studies. Helaas moeten we we constateren dat de verwarring steeds groter wordt. Ten slotte, de Naam van onze God is JHWH en zijn eniggeboren Zoon die nu aan de rechterhand van de Vader is, is Yeshua, de Messias. De naam van de godheid van de Islam is Allah. Vaak wordt gezegd dat Allah gewoon 'god' betekent. Dat is ook zo, maar er is meer in die naam. Want waarom zeggen Moslims "Er is geen God dan Allah"? En eisen ze deze uitspraak van nieuwe bekeerlingen tot de Islam? Als Allah ook geen eigennaam is, is de zin "Er is geen god dan Allah" zinloos, want dan zegt men "Er is geen God dan God". Dus oppassen en bijbels waakzaam zijn.

H.Gr.

jvb
 
 
Ik heb afgelopen week het boekje "Het Evangelie is Joods" van David H. Stern, gelezen.

Zeer veel eye-openers voor mij , ik vroeg mij af of dit boekje bij u bekend is?

Verders wil ik bij ons in de gemeente mensen van de oudste raad gaan bewegen om thema avonden omtrend Israel te gaan organiseren.

Welke sprekers raad u mij aan? En wat is uw bereidwillighei d (dit puur informatief in eerste instantie).
 
 
Geachte heer de Boer,

na het lezen van uw reactie weet ik nog wel een spreker.

Sorry dat ik het hier post, maar ik kan op geen andere manier contact met u krijgen.

u kunt mij mailen op:

Met vriendelijke groet,

Michelle Stam.
Beste Michelle en heer de Boer,

Ik hoop dat jullie elkaar zo vinden.
Met een hartelijk shalom,

Jvb
 
 
Ik citeer even Sandifort:
"....Nu is het allah en JHWH hetzelfde..."

U (meneer van Barneveld) komt met allerlei voorbeelden waarom Allah niet dezelfde is als JHWH.

Deze voorbeelden snijden absoluut hout. Toch mis ik er 1.

Iraanse vrienden van me (messiasbelijde nde Perzen) vertelden mij onlangs dat de naam allah door mohammed is ontleend aan de god van de maan. De 'profeet' met baard heeft deze god van de Arabieren ingeplant in de Koran.

Zo in de trant van: We hebben nog een hoofdpersoon nodig, laten we deze nemen....


Beste Fred,

Mijn dank voor je aanvulling.

In mijn boek "Eindtijd, Israël en de Islam" staat dit verschil wel beschreven. Van de ongeveer 360 afgoden in Mekka heeft Mohammed inderdaad de maangod, de belangrijkste, uitgekozen en de andere afhoden naar de vuilnisbelt verwezen.

Er komt een tijd dat "Egypte zich tot de HERE zal bekeren" (Jesaja 19:22), En de koningen van de aarde, de leiders dus, wordt geadviseerd: "Dient de HERE met vreze" (Psalm 2:11). En veel volken zullen eens naar Jeruzalem gaan om onderwijs te ontvangen van de "God van Jakob, opdat Hij ons leert over Zijn wegen en opdat wij op Zijn paden wandelen" (Jesaja 2:3).

Alle volken die overgebleven zijn zullen elk jaar naar Jeruzalem gaan om daar met Israël het bijbelse Loofhuttenfeest te vieren (Zacharia 14:16). Dus geen aanbidden van de godheid van de Islam, maar van de God van Israël.

Shalom

jvb
 
 
Geachte heer van Barneveld,
Kunt u mij precies vertellen wie de zionisten zijn,want vanuit mijn jeugd (ik ben nu 62)leerde je,de zionisten zijn de joden(Sion),maa r met de invoering van de computer kun je ook heel veel lezen dat,en zo zie ik het zelf dan,zionisten de verkeerde kant op zijn gegaan,en dan denk ik aan de Rotschilds-Rockefellers,en nog veel meer mensen die zichzelf de joodse genen denken toe te moeten dichten.
En onder die vermeende zionisten zit ontzettend veel kaf,bijna alles,want het zou een zeer slechte oogst zijn,om daarvan te moeten leven.
Ik zal u vertellen,ik hou me nog steeds vast aan het verhaal van Gideon,u weet wel,met zijn schapenvelletje ,Nat/droog-droog/nat,toen hij uiteindelijk maar 300 vermeende krijgers overhield,en hij tegen god zei,moet ik daarmee de oorlog winnen?
En het mooiste,HIJ WON.dit heb ik altijd al een fabtastisch voorbeeld gevonden,en dit hou ik altijd voor ogen,want het zit hem niet in die grootspraak en super-raketsystemen en vele mensen,alleen op wie je je geloof bouwd,dacht ik,of zit ik er dan ver naast?

Met vriendelijke groet,

Ruud Imthorn.
Dag Ruud,

mijn dank voor je interessante vragen.
Laat ik even proberen, als ouderwetsen schoolmeester, wat orde in je denken over 'zionisten' aan te brengen. Het moderne zionisme begint bij Herzl die eind 19e eeuw in zijn brochure "Der Judenstaat" pleitte voor een Joodse staat in het toenmalige Palestina of ergens in Argentinë. Nathan Birnbaum heeft de term 'zionisme' geïntroduceerd. Herzl organiseerde het Eerste Zionistische Congres in 1897. Gewoon Joodse mensen, meest seculier, die als oplossing van het Joodse probleem een eigen staat in het oude Israël (toen Palestina) wilden stichten. Een soort Joodse bevrijdingsbewe ging, zoals er in die tijd zoveel waren.
Veel religieuze Joden deden niet mee, omdat zijn van mening waren dat alleen de Messias het Joodse volk terug zou brengen naar het Beloofde Land.
De berg Sion iets buiten de Muur van de Oude Stad Jeruzalem, is het begin van zionisme. Later werd de tempelberg
Sion genoemd en nog later werd heel Jeruzalem Sion en uiteindelijk is de naam Sion aan het land en volk van Israël verbonden. Denk aan de Bijbelteksten zoals: "De HERE heeft Sions poorten lief" (Psalm 87:2). En:`De HERE heeft Sion verkoren+ HIJ heeft het Zich tot woning begeerd`(Psalm 132 vers 14). Zo zijn er heel wat teksten in de Bijbel die de betrokkenheid van de God van Israèl bij Sion weergeven. Vandaar dat de anti-Israèl machten zoals de Islam en het Vaticaan en de VN graag Jeruzalem in bezit willen nemen.

Nu zijn er heel wat `zionisten´. Seculiere, religieuze en christen-zionisten. Veelal mensen die het land en volk van Israèl liefhebben. Vandaar dat vijanden van Israèl, met name de staat Israèl, zich anti-zionist noemen.

Je verhaal over Gideon spreekt ook mij aan. Maar vaal moest Israèl, bijvoorbeeld onder Jozua en David en onder diverse koningen pittige oorlogen voeren om zich tegen fel hatende vijanden te verdedigen. Zeker, het was de HERE die de legers van Israèl hield en nog steeds helpt als ze op HEM vertrouwen en Israèl Gods weg gaat.
Maar antiraketsystem en blijken ook een beschermende zegen van de Almachtige te zijn.

Shalom
jvb


 

Plaats reactie

U bent van harte welkom om te reageren. Let s.v.p. even op de volgende zaken;

– Uw Email adres is verplicht maar wordt nooit getoond op de website.
– Uw reactie moet worden goedgekeurd. Het duurt dus even voordat uw reactie op de website zichtbaar is.


Beveiligingscode
Vernieuwen

Het einde van de vervangingsleer

=== Een belangrijk boek ===

Eeuwenlang heeft het Joodse volk geleden onder de leer dat de kerk de plaats en de rol van Israël in Gods heilshandelen heeft overgenomen.

De vervangingsleer is een visie, een dwaalleer die in veel vormen voorkomt in de meeste kerken en onder Christenen. Deze leer bepaalt voor een groot deel het denken over en de houding tegenover Israël. Bijvoorbeeld in de gemeente waar onze dochter komt.

"Pa", zei ze onlangs "in onze kerk wordt nooit over Israël gepreekt". Oorzaak is, meestal onbewust, de vervangingsleer. Een andere groep Christenen die vanuit de vervangingsleer denken en handelen wordt het meest in de grote, traditionele kerken gevonden. Zij ijveren voor de Palestijnen, doen actief mee aan de BDS campagnes (boycot Israël!) en vinden de staat Israël een onding. Aan het einde van dit spectrum staan Christenen die de staat Israël verfoeien en het liefst van de aardbodem zien verdwijnen.

Lees hier meer …

Bestel Het einde van de vervangingsleer via Christenen voor Israel.

Met Israël op weg naar de Eindtijd

=== Geheel herziene uitgave ===

Geheel herziene uitgave van Met Israël op weg naar de Eindtijd

Een belangrijk boek over de Bijbelse en profetische betekenis van de actualiteit rondom Israël

Met Israël op weg naar de eindtijd is een uitwerking en verdieping van de vele seminars die de schrijver in de loop van de jaren door het land heeft gehouden.
Lees hier meer …

Bestel Met Israël op weg naar de Eindtijd via Gospel.nl of Christenen voor Israël.

Eindtijd, Israël en de Islam

=== Een belangrijk, onthullend boek ===

Eindtijd, Israël en de Islam legt de diepste, geestelijke wortels van het conflict in het Midden Oosten bloot.

Onderwerpen o.a.; de eindtijdleer uit de Hadith, Ahmadinejad en Iran, Turkije (Ottomaanse Rijk), de Twaalfde Imam, de Mahdi; de islamitische messias, de droom van Nebukadnezar, etc. etc.
Lees hier meer …

Bestel Eindtijd, Israël en de Islam via Bruna, Bol.com, het Zoeklicht of bij Christenen voor Israel.

Meer Artikelen Alle Artikelen »

Maandag, 13 Mei '19

Wereldvrede

Het grootste gevaar is niet: De spanningen tussen Rusland …

Dinsdag, 19 Feb '19

Wereldvrede

  Het grootste gevaar is niet: De spanningen sussen Rusland en de …

Donderdag, 31 Jan '19

PROFETIE: Het LAND en VOLK van ISRAËL

Profetie (3e aflevering) Oorlogen Sinds het Joodse volk terug is in het land waarin …

Vrijdag, 23 Nov '18

GEHEIMEN ROND NETANJAHU

Het is een raadsel waarom, waardoor of hoe premier Netanjahu al zoveel …

Naar Boven