Home Actueel Israël Een Actuele Psalm

Een Actuele Psalm

Tijdens oorlogen en spanningen wordt er in Israël veel uit de Psalmen gelezen. Op de foto een biddende soldaat met Talliet/Gebedssjaal - foto YouTube. Klik voor ware grootte
Tijdens oorlogen en spanningen wordt er in Israël veel uit de Psalmen gelezen. Op de foto een biddende soldaat met Talliet/Gebedssjaal - foto YouTube.

De Bijbel is vol profetie. Niet alleen de 16 'grote' en 'kleine' profeten spreken profetisch, ook over onze tijd. Maar ook de psalmen geven opmerkelijke profetische details.

Niet alleen over de eerste komst van de Here Jezus Messias, maar ook over onze tijd. De verhalen over de geschiedenis van Israël en levensverhalen (bijvoorbeeld van Jozef) hebben profetische betekenis. We kijken nu even naar een psalm. Ik citeer uit Psalm 60. De verzen 3–7 vertellen hoe Israël zich in een noodsituatie bevindt. Vijanden bedreigen Gods volk. Er wordt gebeden: "Geef overwinning door uw rechterhand en antwoordt ons". Dan komt er een antwoord:

"God heeft gesproken in zijn heiligdom. Ik wil juichen, ik wil Sichem verdelen, het dal van Sukkot uitmeten Mij behoort Gilead en mij behoort Manasse Efraïm is de schutse van mijn hoofd, Juda is mijn heersersstaf Moab is mijn wasbekken, op Edom werp ik mijn schoen, Over Filistea juich ik"

Psalm 60

Enkele opmerkingen:

  1. Het gaat om een gebied dat Israël in bezit neemt. Door oorlog, door een direct ingrijpen van God of doordat de inwoners om een of andere reden vertrekken. Het 'werpen van de schoen op Edom' kan een aanwijzing van een zeker geweld zijn.
  2. Let op de plaatsen: Sichem is het huidinge Nablus. Gilead is voor een groot deel de Golan. Manasse is het gebied van de halve stam van Manasse, nu het noordelijke deel van de Westbank. Efraïm is het midden van de westbank en Juda het zuiden. Moab en Edom zijn momenteel delen van Jordanië en Filistea heeft te maken met de Palestijnen, dus voornamelijk Gaza.
  3. Hier worden dus gebieden genoemd die door de Hamas (Gaza) zijn bezet, door Syrië worden opgeëist (Golan) en waar men een Palestijnse staat wil vestigen.
  4. Hoe en wanneer het gaat gebeuren weet ik niet. Maar het zal gebeuren, want "God heeft gesproken in het heiligdom". Wat God spreekt gebeurt.
  5. Deze ontwikkeling komt overeen met Gods verbond en belofte aan Arbraham: "Aan u en uw nageslacht zal Ik het land, het hele land Kanaän tot een altijddurende bezitting geven" - Genesis 17:8.
  6. Voor Palestijnen die zich niet willen onderwerpen aan de besluiten van de God van Israël is er hopelijk een toekomst in Saba, dat ergens ligt in Saoedi Arabië. Zie Joël 3:4-8, waar ook gesproken wordt over Hezbollah en de Hamas en andere palestijnse terroristen.

1 Reactie(s)

 
 
Helaas zijn er veel Christenen die weinig oog hebben voor de oude profetieën uit de bijbel. Niet zo lang geleden hoorde ik daar ook bij. Wat geweldig dat ik heb mogen leren ontdekken hoe verassend actueel ze zijn en hoe ze spreken over deze tijd. Het geeft zicht op wat God aan het doen is en hoe wonderbaarlijk Hij bezig is met Zijn volk. Mede door deze site, Christenen voor Israël, Never Be Silent en door het werk v/d H.Geest, gaat je hart meer open voor God en Zijn volk. Jan, met belangstelling lees ik telkens de stukken die je schrijft. Ook heb ik genoten van je spreekbeurten afgelopen september in Alkmaar.

Nog even dit. Bij vergelijking van Joël 3:4-8, kwam ik een merkwaardig verschil tegen tussen de NBG 51 en de NVT. Ik kreeg op het scherm een totaal andere tekst ter vergelijking. Bovendien schijnt de NVT een hoofdstuk 4 te bevatten. Dit wilde ik even melden.

Hartelijke groet Simon
Beste Simon Broeken,

Het was inderdaad een fijn seminar bij jullie in Alkmaar.

De profeten zijn ook in de Schrift belangrijk.

* Vaak lees je in de evangelieën: "Dit geschiedde opdat vervuld werd wat gesproken is door de profeet......

Alles gebeurt langs lijnen die in het Woord liggen. Ook vandaag.

Marcus begin zijn Evangelie met de profeet Jesaja.
Paulus brengt zijn Evangelie op grond van de profeten.
Hebr. 1:1 refereert ook al aan de profeten.

Vooral in onze tijd worden profetische lijnen zichtbaar en worden er profetieën vervuld. Daar moeten we op letten, zegt Petrus in 2 Petrus 1:20. Want dat Woord schijnt als een licht in een donkere nacht.

Ja, ik weet van dat verschil in indeling bij de profeet Joël tussen de NBG 1951 en de NBV van een paar jaar geleden. Er zijn ook een aantal principiële verschillen. Jammer dat we geen Hebreeuws lezen....!

Met een hartelijke groet

Jan van B.
 

Plaats reactie

U bent van harte welkom om te reageren. Let s.v.p. even op de volgende zaken;

– Uw Email adres is verplicht maar wordt nooit getoond op de website.
– Uw reactie moet worden goedgekeurd. Het duurt dus even voordat uw reactie op de website zichtbaar is.


Beveiligingscode
Vernieuwen

Het einde van de vervangingsleer

=== Een belangrijk boek ===

Eeuwenlang heeft het Joodse volk geleden onder de leer dat de kerk de plaats en de rol van Israël in Gods heilshandelen heeft overgenomen.

De vervangingsleer is een visie, een dwaalleer die in veel vormen voorkomt in de meeste kerken en onder Christenen. Deze leer bepaalt voor een groot deel het denken over en de houding tegenover Israël. Bijvoorbeeld in de gemeente waar onze dochter komt.

"Pa", zei ze onlangs "in onze kerk wordt nooit over Israël gepreekt". Oorzaak is, meestal onbewust, de vervangingsleer. Een andere groep Christenen die vanuit de vervangingsleer denken en handelen wordt het meest in de grote, traditionele kerken gevonden. Zij ijveren voor de Palestijnen, doen actief mee aan de BDS campagnes (boycot Israël!) en vinden de staat Israël een onding. Aan het einde van dit spectrum staan Christenen die de staat Israël verfoeien en het liefst van de aardbodem zien verdwijnen.

Lees hier meer …

Bestel Het einde van de vervangingsleer via Christenen voor Israel.

Met Israël op weg naar de Eindtijd

=== Geheel herziene uitgave ===

Geheel herziene uitgave van Met Israël op weg naar de Eindtijd

Een belangrijk boek over de Bijbelse en profetische betekenis van de actualiteit rondom Israël

Met Israël op weg naar de eindtijd is een uitwerking en verdieping van de vele seminars die de schrijver in de loop van de jaren door het land heeft gehouden.
Lees hier meer …

Bestel Met Israël op weg naar de Eindtijd via Gospel.nl of Christenen voor Israël.

Eindtijd, Israël en de Islam

=== Een belangrijk, onthullend boek ===

Eindtijd, Israël en de Islam legt de diepste, geestelijke wortels van het conflict in het Midden Oosten bloot.

Onderwerpen o.a.; de eindtijdleer uit de Hadith, Ahmadinejad en Iran, Turkije (Ottomaanse Rijk), de Twaalfde Imam, de Mahdi; de islamitische messias, de droom van Nebukadnezar, etc. etc.
Lees hier meer …

Bestel Eindtijd, Israël en de Islam via Bruna, Bol.com, het Zoeklicht of bij Christenen voor Israel.

Meer Recente Artikelen Alle Actuele Artikelen »

Zondag, 14 Apr '19

PALESTIJNSE OORLOGEN

Ook tijdens de verkiezingen in Israël zijn de Palestijnen herhaaldelijk ter sprake …

Woensdag, 27 Mrt '19

HAMAS en Israël

De terroristische aanslag in Utrecht heeft veel aandacht van de pers gekregen. En …

Zaterdag, 26 Jan '19

Een groot gevaar voor de wereldvrede

De profeet Zacharia heeft een groot aantal opvallende profetieën uitgesproken. Over Jeruzalem, …

Dinsdag, 22 Jan '19

Israël

Twee actuele zaken:Momenteel zijn er in en om Israël een paar belangrijke …

Naar Boven