Home Actueel Israël Actualiteiten december 2012 - 3. Een rol voor Turkije

Actualiteiten december 2012 - 3. Een rol voor Turkije

Demonstratie van Turkse voorstanders van de seculiere staat dragen afbeeldingen van de 'vader des vaderlands' Ataturk Klik voor ware grootte
Demonstratie van Turkse voorstanders van de seculiere staat dragen afbeeldingen van de 'vader des vaderlands' Ataturk

Turkije is op Israël na momenteel het meest stabiele en machtige land in het Midden-Oosten.

Voorzichtig manoeuvreert Turkije tussen de strijdende partijen.
Het probeert vriend te blijven met Iran. Staat tussen de Shiïeten en Soennieten in.
Heeft blijkbaar weinig last van de herfststormen die in het Midden-Oosten woeden. Heeft een sterk leger en sterke banden met het Westen. Is de laatste jaren van vriend in vijand van Israël veranderd. Wat is er aan de hand met Turkije? Eerst een stuk geschiedenis.

Geschiedenis.

Turkije was ruim 4,5 eeuw centrum van het grote Ottomaanse Rijk. Werd opvolger van het (Oost) Romeinse Rijk toen het in 1453 Constantinopel veroverde en de beroemde stad omdoopte naar Istanbul. Het Ottomaanse Rijk strekte zich uit over Oost Europa, het hele Midden-Oosten, Egypte en Noord Afrika. Het Ottomaanse Rijk zette consequent de expansiedrift van de Islam door. Zelf werd Wenen in 1529 en in 1683 belegerd door Turkse troepen en Gode zij dank, teruggedreven. In WO I (Eerste Wereldoorlog) koos Turkije de kant van Duitsland. Het Turkse leger werd in 1918 door generaal Allenby verslagen. Zo kreeg Engeland het mandaat over het toenmalige Palestina, dat het huidige Jordanië en Israël besloeg.

In 1924 maakte de Turkse generaal Atatürk van Turkije een moderne, seculiere staat. (Als reactie hierop werd toen in Egypte de Moslim Broederschap opgericht. Een van hun doelen was en is nog steeds een nieuw kalifaat).

Mustafa Kemal Atatürk - (Thessaloniki, 19 mei 1881 - Istanboel, 10 november 1938) was een officier van het Turkse leger, schrijver, staatsman en de grondlegger en eerste president van de republiek Turkije. Klik voor ware grootte
Mustafa Kemal Atatürk - (Thessaloniki, 19 mei 1881 - Istanboel, 10 november 1938) was een officier van het Turkse leger, schrijver, staatsman en de grondlegger en eerste president van de republiek Turkije.

Het leger van Turkije waakte tot een paar jaar geleden tegen de opkomst van de radicale Islam in Turkije. Kreeg hulp van Israël bij de opbouw en bewapening van het leger. Vandaar dat Turkije jarenlang bevriend was met Israël. Totdat een paar jaar geleden Erdogan, de huidige premier van Turkije, een fundamentalistische Moslim, erin slaagde het leger uit te schakelen. Hij maakte van Turkije een moslimstaat en dus vijand van Israël.

Het streven van Turkije

Turkije is lid van de NAVO. Krijgt nu Patriot raketten van de VS, Duitsland en Nederland en wordt hierdoor nog machtiger. Het land is een brug tussen het Westen en het Midden-Oosten. Tussen de EU en de Arabische Liga.
Tussen de ideologie (wat dat ook zijn moge) van het Westen en de Islam.

Wat wil Turkije?

Erdogan en zijn minister van Buitenlandse Zaken Davuloglu zijn hier heel duidelijk over. Ze willen het herstel van het oude Ottomaanse Rijk onder de leiding van Turkije.
Voortdurend leggen zij de nadruk op de historische banden die er liggen tussen Turkije en de Balkan, het Midden-Oosten en Noord Afrika.
Zij redeneren en zeggen: In de tijd van het Ottomaanse Rijk waren er niet zoveel problemen in de regio. Niet alleen door de NAVO, maar ook door de Mediterrane Unie is er een sterke band tussen Turkije en het Westen. Tegelijk probeert Turkije de band met Iran aan te houden.

Dat ligt wat moeilijker, want ook Iran streeft naar een islamitisch wereldrijk. Dat op basis van de shiïtische tak van de Islam onder hun messias, de mahdi. Daar moet de atoombom van Ahmadinejad voor zorgen.
Door de bescherming van de NAVO voelt Turkije zich min of meer onkwetsbaar voor deze dreiging van de mullah’s in Teheran. Immers het NAVO verbond eist dat als een land binnen de NAVO wordt aangevallen de hele NAVO dat land moet steunen.
Turkije heeft dus een enorme machtsposititie en is strategisch zeer belangrijk.

Eindtijd

We weten dat er in de eindtijd een groot dictatoriaal wereldrijk zal komen. Het rijk van het Beest.
Kenners van de profetieën spreken over de EU als het “Herstelde Romeinse Rijk” dat het domein van de antichrist gaat worden. Met de Nieuwe Wereld Religie als bindende kracht.
Anderen zien een “Hersteld Ottomaans Rijk” onder een kalief met de sharia en geestelijke dwangbuis waarbij een mahdi als antichrist optreedt.
Wie van de twee?
Of allebei?
De EU wankelt op zijn slappe voeten ‘van leem en ijzer’ en dreigt uit elkaar te vallen.
En Turkije met z’n Ottomaanse droom?
Alleen wanneer de Soennieten en Shiïten vrede sluiten is er een kans dat de droom van Erdogan en Davuloglu realiteit wordt. Maar samen zijn de EU en de islamtische wereld, de Arabische Liga of onder Turkije ze sterker. Geografisch vallen de grenzen van het oude Ottomaanse rijk en het oude roemeinse rijk zo goed als helemaal samen. Vormen zij dus een mogelijke opvolger van het oude Romeinse Rijk.
Vandaar dat ik in mijn boek “Eindtijd, Israël en de Islam” dit laatste model ook bespreek.

Israël

Tussen die wereldmachten staat Israël alleen. Een profeet heeft dit ongeveer 1350 jaar geleden voorzegd:
“Zie een volk dat alleen woont en zich onder de naties niet rekent” (Numeri 23:9).
Alleen??
Heeft Israël dan geen God?
De God van Israël is bezig zijn volk te herstellen. Helemaal volgens wat voorzegd is in de profetieën van de Bijbel. Er komt een tijd dat “uit Sion de wet zal uitgaan en het Woord van de HERE in Jeruzalem” (Jesaja 2:2). Dus geen sharia met een mahdi uit Jeruzalem. Wel Gods Tora en de Messias, Yeshua de Zoon van God. Van Jeruzalem zal dan gezegd worden: “De Koning van Israël, de HERE is in uw midden” (Sefanja 3:15).

Dit artikel hoort bij de serie "Actualiteiten december 2012".
Bekijk de index van alle artikelen in de serie.

4 Reactie(s)

 
 
Hai Jan,
>
Ik sprak van de week met vrienden hierover. Ik (en zo ook jij:) zien het
natuurlijk helemaal verkeerd, overdreven, kan niet, zo is het niet. Het is
verdrietig dat de mensen of het zo verprutst hebben dat Vader ze heeft
verblind (en dan heb ik het niet over Zijn volk) of goed opweg zijn naar die
status. Vader heeft uiteraard gelijk. Ik vind het pijnlijk te zien en voel
medelijden voor die keuze die de mens maakt. Kreeg toch dringend nog even
het advies voor de zekerheid maar even in te slaan voor de 21e december,
omdat de wereld dan vergaat (denkt ie echt). Affijn we hebben afgesproken
dat we aan het eind wel zien wie gelijk heeft. Ze weten waar de boeken en
informatie staan (o.a. jouw site:) voor het geval ik ze het zelf niet meer
kan uitleggen en die dag de wereld pas écht in chaos is..... Toedeloe
 
 
Beste Jan,
We zien de chaos voor onze ogen groter en groter worden. Weet je nog ,een
jaar geleden, groot feest in Egypte, en kijk nu is.
Een dreigend chemisch conflict in Syrië en een Palestijnse staat die een
“niet-lid” is van de VN. Het is inderdaad een grote verwarring.
We praten over een Arabische lente, dus wie weet is de zomer nabij.
Toevallig las ik vandaag in een boek waar ook over verwarring werd
gesproken.
“Temple at the center of time” heet het boek van David Flynn. Hierin worden
een aantal Arabische woorden herleid naar het Hebreeuws,
ook verwarring werd genoemd.
Hier een tweetal van de woorden:
Moslim zou in het Hebreeuws “allied” betekenen, wat we, volgens mijn mening,
kunnen zien als de Moslim-broederschap.
Mohammed zou in het Hebreeuws confusion, uproar, tumult etc. betekenen, wat
we ook duidelijk zien.

Frappant toch hé!
Shalom!
 
 
Ik sluit niet uit dat op 21-12-2012 er iets van significante profetische betekinis gaat gebeuren wat de komst van de Nieuwe Wereld Orde van de antichrist gaat inluiden. Bijv. oorlog in het Midden-Oosten, escalatie Eurocrisis, enz.
 
 
En zio zien we het rijk van het Beest gestalte krijgen, namelijk de E.U. die samen gaat smelten met de Arabische- en de Noord-Afrikaanse landen met de olie en de Islam als bindmiddel. Persoonlijk denk ik dat Babylon (Openbaringen 17 en 18) een groot Wereldhandelsce ntrum in Irak zal wezen. Juist vanwege de gunstige ligging en de olie daar. Heel waarschijnlijk dat de V.N., de effectenbeurs op Wall Street en het regeringscentru m van de E.U. allemaal naar Babylon verplaatst zullen worden. Babylon als hoofdstad van de Nieuwe Wereld Orde dus.
 

Plaats reactie

U bent van harte welkom om te reageren. Let s.v.p. even op de volgende zaken;

– Uw Email adres is verplicht maar wordt nooit getoond op de website.
– Uw reactie moet worden goedgekeurd. Het duurt dus even voordat uw reactie op de website zichtbaar is.


Beveiligingscode
Vernieuwen

Het einde van de vervangingsleer

=== Een belangrijk boek ===

Eeuwenlang heeft het Joodse volk geleden onder de leer dat de kerk de plaats en de rol van Israël in Gods heilshandelen heeft overgenomen.

De vervangingsleer is een visie, een dwaalleer die in veel vormen voorkomt in de meeste kerken en onder Christenen. Deze leer bepaalt voor een groot deel het denken over en de houding tegenover Israël. Bijvoorbeeld in de gemeente waar onze dochter komt.

"Pa", zei ze onlangs "in onze kerk wordt nooit over Israël gepreekt". Oorzaak is, meestal onbewust, de vervangingsleer. Een andere groep Christenen die vanuit de vervangingsleer denken en handelen wordt het meest in de grote, traditionele kerken gevonden. Zij ijveren voor de Palestijnen, doen actief mee aan de BDS campagnes (boycot Israël!) en vinden de staat Israël een onding. Aan het einde van dit spectrum staan Christenen die de staat Israël verfoeien en het liefst van de aardbodem zien verdwijnen.

Lees hier meer …

Bestel Het einde van de vervangingsleer via Christenen voor Israel.

Met Israël op weg naar de Eindtijd

=== Geheel herziene uitgave ===

Geheel herziene uitgave van Met Israël op weg naar de Eindtijd

Een belangrijk boek over de Bijbelse en profetische betekenis van de actualiteit rondom Israël

Met Israël op weg naar de eindtijd is een uitwerking en verdieping van de vele seminars die de schrijver in de loop van de jaren door het land heeft gehouden.
Lees hier meer …

Bestel Met Israël op weg naar de Eindtijd via Gospel.nl of Christenen voor Israël.

Eindtijd, Israël en de Islam

=== Een belangrijk, onthullend boek ===

Eindtijd, Israël en de Islam legt de diepste, geestelijke wortels van het conflict in het Midden Oosten bloot.

Onderwerpen o.a.; de eindtijdleer uit de Hadith, Ahmadinejad en Iran, Turkije (Ottomaanse Rijk), de Twaalfde Imam, de Mahdi; de islamitische messias, de droom van Nebukadnezar, etc. etc.
Lees hier meer …

Bestel Eindtijd, Israël en de Islam via Bruna, Bol.com, het Zoeklicht of bij Christenen voor Israel.

Meer Recente Artikelen Alle Actuele Artikelen »

Zondag, 14 Apr '19

PALESTIJNSE OORLOGEN

Ook tijdens de verkiezingen in Israël zijn de Palestijnen herhaaldelijk ter sprake …

Woensdag, 27 Mrt '19

HAMAS en Israël

De terroristische aanslag in Utrecht heeft veel aandacht van de pers gekregen. En …

Zaterdag, 26 Jan '19

Een groot gevaar voor de wereldvrede

De profeet Zacharia heeft een groot aantal opvallende profetieën uitgesproken. Over Jeruzalem, …

Dinsdag, 22 Jan '19

Israël

Twee actuele zaken:Momenteel zijn er in en om Israël een paar belangrijke …

Naar Boven