Home Publicaties Boeken Het einde van de vervangingsleer

Het einde van de vervangingsleer

Klik voor ware grootte
Het einde van de vervangingsleer

De vervangingsleer is de visie dat de kerk de rol en de plaats van Israël in Gods heilshandelen heeft overgenomen. Een geestelijk Israël is in plaats van het natuurlijke Israël gekomen. Deze dwaalleer is al bijna 19 eeuwen oud. Het Joodse volk heeft zwaar geleden onder de ‘boze vruchten’ van deze visie. Velen dachten toen na de oorlog de gruwelen van de Holocaust aan het licht kwamen dat met het einde  van WOII ook het einde van de vervangingsleer aangebroken zou zijn. Dat geen kerk het zou wagen die leer te verkondigen. Dat het “Nooit weer” een einde gemaakt had aan deze dwaalleer die mede een  oorzaak was geweest van zoveel leed voor de Joden en zoveel schade aan de kerk van Christus.

Het grote probleem is nu dat de ouderwetse visie dat de kerk de plaats van Israël zou hebben ingenomen is terug gekomen in de vorm van een aantal vermommingen. Dit boek vertelt niet alleen de eeuwenoude geschiedenis van de vervangingsleer, maar probeert ook diverse vermommingen te ontmaskeren en te weerleggen. We noemen ze hier kort:

  1. De “twee Israëls’. De kerk is het geestelijk Israël en wat zich nu Israël of het Joodse volk noemt is het natuurlijke Israël. Nergens wordt in het NT dit onderscheid gemaakt. Dit stuk geestelijke hoogmoed is kenmerkend voor de vervangingsleer.
  2. De Vervullingstheologie. Alles is en door de Here Jezus vervuld. Via Hem is het heil tot de heidenen gekomen. Israël is nu niet meer nodig. God gaat verder met het NT Israël.
  3. Het negeren van Israël. In de prediking van de kerk wordt zelden of nooit onderwijs gegeven over Israël, zoals Paulus uitvoerig heeft gedaan. Er is geen visie op Gods machtige daden door en met Israël in onze tijd. Het OT komt nauwelijks ter sprake. Psalm 28:5 is hier van toepassing: “Omdat zij niet letten op de daden van de HERE, noch op het werk van Zijn handen, zal Hij hen afbreken en niet opbouwen”.
  4. Een zeer subtiele vermomming, die vaak onbewust bij oprechte vrienden van Israël voorkomt is de gedachte dat de Gemeente een hemelse roeping/taak/bestemming heeft en Israël een aardse.

Genoeg, want anders ga ik het hele boek bespreken.

Voor uw informatie geef ik een paar van de meer dan 60 hoofdstukjes:
+ Alles voor en door de Messias
+ Profetieën worden letterlijk vervuld
+ Lessen van Paulus
+ Tijdelijk terzijde gesteld?
+ De heilsgeschiedenis vergeleken met een zandloper
+ Doorslaan naar de andere kant 
+ Niet los verkrijgbaar  
+ De diefstal van de erfenis
+ De opwekking

Het boek is bijna uitverkocht en Christenen voor Israël is niet van plan een herdruk uit te geven.
U kunt het boek ook kopen bij het Zoeklicht.

Titel: Het einde van de vervangingsleer.
Schrijver: Jan van Barneveld
Uitgever: Chai Press. Christenen voor Israël. Nijkerk
ISBN 978-90-73632-21-9
Blz. 198. Prijs: € 12,50

Jvb

1 Reactie(s)

 
 
hoi jan
alleen al de titel van het boek geeft hoop in mijn hart
het jaar 1948 de staat Israël (Jesaja 66:8) en het jaar 1967 heeft bij velen een opwekking gegeven een grote schare is voor Israël gaan bidden en gaan meehelpen bij het planten en bewerken van het land , een land dat 2000 jaar woestijn was met dorens en distels is plots een oase van groen en vruchten :-)
 

Plaats reactie

U bent van harte welkom om te reageren. Let s.v.p. even op de volgende zaken;

– Uw Email adres is verplicht maar wordt nooit getoond op de website.
– Uw reactie moet worden goedgekeurd. Het duurt dus even voordat uw reactie op de website zichtbaar is.


Beveiligingscode
Vernieuwen

Het einde van de vervangingsleer

=== Een belangrijk boek ===

Eeuwenlang heeft het Joodse volk geleden onder de leer dat de kerk de plaats en de rol van Israël in Gods heilshandelen heeft overgenomen.

De vervangingsleer is een visie, een dwaalleer die in veel vormen voorkomt in de meeste kerken en onder Christenen. Deze leer bepaalt voor een groot deel het denken over en de houding tegenover Israël. Bijvoorbeeld in de gemeente waar onze dochter komt.

"Pa", zei ze onlangs "in onze kerk wordt nooit over Israël gepreekt". Oorzaak is, meestal onbewust, de vervangingsleer. Een andere groep Christenen die vanuit de vervangingsleer denken en handelen wordt het meest in de grote, traditionele kerken gevonden. Zij ijveren voor de Palestijnen, doen actief mee aan de BDS campagnes (boycot Israël!) en vinden de staat Israël een onding. Aan het einde van dit spectrum staan Christenen die de staat Israël verfoeien en het liefst van de aardbodem zien verdwijnen.

Lees hier meer …

Bestel Het einde van de vervangingsleer via Christenen voor Israel.

Met Israël op weg naar de Eindtijd

=== Geheel herziene uitgave ===

Geheel herziene uitgave van Met Israël op weg naar de Eindtijd

Een belangrijk boek over de Bijbelse en profetische betekenis van de actualiteit rondom Israël

Met Israël op weg naar de eindtijd is een uitwerking en verdieping van de vele seminars die de schrijver in de loop van de jaren door het land heeft gehouden.
Lees hier meer …

Bestel Met Israël op weg naar de Eindtijd via Gospel.nl of Christenen voor Israël.

Eindtijd, Israël en de Islam

=== Een belangrijk, onthullend boek ===

Eindtijd, Israël en de Islam legt de diepste, geestelijke wortels van het conflict in het Midden Oosten bloot.

Onderwerpen o.a.; de eindtijdleer uit de Hadith, Ahmadinejad en Iran, Turkije (Ottomaanse Rijk), de Twaalfde Imam, de Mahdi; de islamitische messias, de droom van Nebukadnezar, etc. etc.
Lees hier meer …

Bestel Eindtijd, Israël en de Islam via Bruna, Bol.com, het Zoeklicht of bij Christenen voor Israel.

Naar Boven